Címkék, meg minden...

Fesztiváltanácsok – egy férfitól nemcsak férfiaknak

2011.08.01. 12:23 - Ungárische Spráche Alkohol

Címkék: fesztiváltanácsok

  Miután Nechuel írt egy kis szösszenetet e témában női szemmel, gondoltam, én sem maradok rest, hisz eme blog egyik lényege pont az, hogy mikor érdeklődsz egy fesztivál után, menj-e, hogyan, miért stb. értelmes dolgokat láss, kapj. Mint pl. ezt is…

  Nos, Ági Nechuel-el ellentétben én az „országos, nagy” fesztiválok közül egyedül talán Rockmaratonon és EFOTT-on nem sátraztam, mert csak 1-2 napot voltam, szóval tapasztaltabbnak számítok. De ez most egyáltalán nem lényeges, hisz ha hiszed, ha nem, minden fesztiválon, legyen az az elsőd, vagy a negyvenkettediked, ugyanazokkal szembesülsz.

 

Tehát fesztiváltanácsok, mintegy tízparancsolatban:

0.       0. Mindig olvass utána a http://nyarifesztivalok.blog.hu/ -n azoknak a fesztiváloknak, amik érdekelnek (wow, de szép önreklám volt:); és főleg: igen is, fél évvel előtte döntsél! Miért? Mert ha fél évvel előtte veszed meg a bérletet (márpedig Hegyalja, Sziget és társai esetében még ha ekkor nem is tudod, kik a fellépők, biztos lehetsz benne, hogy nagy nevek lesznek) akkor legtöbbször féláron(!) kapod meg, no meg, ha onnantól kezdve minden héten elteszel csak egy ezrest rá, akkor a költőpénz, vagy legalább is a költőpénz nagyja megvan úgy, hogy nem stresszeltél rá!

 

1.       1. Tudd, hova mész!           Egyszerű, mégis bonyolult dolog. Igen is, ha még nem voltál valahol, nézz utána, milyen területen lesz a fesztivál! Az internet jó barát, s nem csak a farmville miatt fizettél elő rá. Teljesen más hozzáállást kíván pl. a kis esőtől is sáros, füves kempingű Metálfest Csillebércen, mint a fáktól alig védett, s már nem is oly’ poros Hegyalja, mint pl. a Balaton Sound. Remélem érthető…

 

2.       2. Tudd, mikor mész!         Na igen, ez a másik: nem feltétlen térképészetileg értettem (bár nagyon jó poén az is, ha nem keringesz, mint gólyafos a levegőben, hanem rögtön odatalálsz s több időd marad bulizni, inni…) hanem időjárásilag. Bizony érdemes akár előtte 1-2 nappal megnézni a jelentéseket, s ha kell átcuccolni (én legalább is, aki nagyon gyakran jár el, érthető okokból napokkal előtte be kell, hogy pakoljak…), mert a 40°C vs. hosszú farmer ugyanúgy nem poén, mint a miniszoknya vs. esik az eső és fázol!

 

3.       3. Tudd, miért mész!         Ez teljesen hülyén hangzik, de férfi szemmel igen is fontos a pakolás és egyéb miatt: ha csajozni mész, igen is másképp kell gondolkozni, mintha pl. barátnővel mész! Pár alap, de hasznos példa: ha csajozni mész, inkább gyűrődésmentes ing, mert az jobban néz ki; ha az Asszonyt is viszed, akkor meg nem kell övtáska, mert nála úgyis lesz, s rásózhatsz mindent. Ha csajozni mész, illik kulturáltan kinézni, megborotválkozni esetleg néha, minden nap akár kétszer is zuhanyozni; ha a Pároddal, akkor meg főleg tiszteld meg ezzel. Ami mindkettőben közös, hogy jobbára óvszer és extra-pénz vitele nélkül nem úszod meg… XD

 

4.       4. Tudd, mit kell pakolni!                Roppant egyszerű a képlet: legyen X az a szám, ahány napra mész. Nos, hátizsák, vagy kisebb sporttáska elő és váltócipő, váltónadrág, szandál, tisztasági csomag, törülköző, igazolványok, pénztárca jobbára pénzzel, gyógyszerek (hidd el, pont ilyenkor fog előjönni minden bajod!) WC-papír, mert az sosem árt és X+1 alsógatya, X+1 póló, X+1 zokni, ha nem szandálozol, mint én; illetve időjárásfüggően egy pulóver (mondjuk ez mindig ajánlott, ha más nem, párnának jó) és egy hosszú farmer gatya. „Technikai oldalról” kis spárga, ami mindent megold, ha baj van a sátorral, konzervnyitó, egybetolható fém evőeszközök, elemlámpa, mobiltöltő, fényképező aksikkal, esetleg ha luxus életet akarsz a sátorba, akkor kispárna és poliform. Remélhetőleg Quechua sátrad van, amivel nem kell szarakodni, a hálózsák meg befér mellé, azt sem kell cipelni. Ennyi. Minden mást utólag Te is fölöslegesnek titulálsz majd. Ja, és a jegyek. Ne hagyd otthon a jegyeket:)

 

5.       5. Tudd, mi érdekel!          Bizony, könnyedén meg lehet előre nézni, mikor mi van, ami mindenképp érdekel – ezeket írd fel, s tartsd kézközelben. Miért? Mert a haverokkal bármikor be lehet rúgni, így akár a koncert alatt is – viszont jobbára pont azért fizeted ki a nem mindig olcsó bérletet, hogy ott legyél azon a koncerten, ami érdekel, nem igaz?

 

6.       6. Oszd be a pénzed!         Öreg hiba, hogy megérkezel, s az első nap eliszod a pénzed felét. Nyugi, ezzel nem vagy egyedül, csak épp hülyeség – vagy ha már megtetted, akkor tudd, mennyi maradt, oszd el a maradék napokkal, s így legalább egy irányszámot kapsz, hogy naponta kb. mihez kéne tartanod magad a hátralévő időben. Hidd el, nem árt, főleg – mint ahogy Nechuel Kolléganő is jelezte – a pénzed többsége kajára megy majd el!

 

7.       7. Okosan igyál!                   Nyugi, most nem a kioktató rész jön, hogy miből mennyit szabad stb. – az az ember, aki nem tudja a saját határait, magára vessen. Viszont – s ez különösen a férfiakra vonatkozik, illetve azokra, akik jól bírják a piát – a saját jól felfogott érdekedben nem ciki kimenni a fesztivál területéről és egy kisboltban beszerezni a piát! Gondolj csak bele, a Balaton Soundon pl. egy Fény 1100 Forint. Ha van szifonod, akkor minden kellékkel együtt kb. 2100 Forintból kb. 15, azaz igen, jól látod, tizenöt fényt állíthatsz elő. Remélem, érzed a súlyát, miben más ugyanannyiért 16.500 vagy 2100 Forintot kiadni! A sört úgysem úszod meg bent, szóval elég a fesztivál területén arra áldozni! (S ne vegyél dobozos sört, mert csak szemetelsz vele! Sokszor hallom, hogy vizezik a sört – jobb, ha tőlem tudjátok, technikailag ezt kurva nehéz kivitelezni, szóval nem, nem vizezik – max. ha gyengének érzed, akkor a sörcsap van rosszul beállítva, hogy jobban habozzon, többet tudnak eladni alapon…)

 

8.       8. Okosan egyél!                 Na ez az a pont, ahol nem biztos, hogy én vagyok a kompetens személy, aki kioktathat – ha otthon vagyok, a 65 kilós testsúlyom ellenére csak vacsorázni is háromszor szoktam, ha meg fesztiválozok, akkor napi 2 zsemle felvágottal, este valami kis meleg kaja, és akkor hízok mindig… de mégis megteszem, muhahaha. Szóval sokszor egyél, de ne sokad, gyomrod úgyis terheled mással, s mivel jobbára úgyis iszol, azt mondom, nem életmentő a meleg kaja. Mikor felkelsz, igen is vonszold ki magad a boltba, ott vegyél pár zsömlét, felvágottat, vizet (a víz nagyon fontos, s ha most nem iszol, este a sör helyett sem fogsz, valljuk be, nem igaz?) és egészségedre. Jobbára ilyenkor egyél többet – s mivel nem hajt a tatár, sőt, jó esetben ki tudsz ülni valami folyó mellé, szép lassan, kényelmesen majszolj. Helyre hozza a gyomrod, bármi történt előző este.

  Mivel fesztiválokon az időrended kicsit eltolódik, akár 11 óra is lehet, mire ezzel végzel. Helyszíne válogatja, hogy ezután mi a programod, de valószínűleg délután 4-5-6 óra előtt nem lesz koncert, ami érdekel, így újabb trükk: első koncert előtt, amire mész, megint bolt, ám ekkor már olyan kaját vegyél, amit a szemed kíván (reggel nem, nem így működik, hanem ami tápláló és olcsó!). Ekkor már a csoki, banán sem hülyeség, meg valami kicsit zsíros kaja (akár pár zsíros kenyér egy kocsmában) mert ilyenkor már rég iszol, valljuk be. Vagy ha nem, akkor most meglátsz valami akciós töményt, amit gyorsan meg kell inni, mert nem lehet bevinni…

  Ezek után már a koncertek miatt nem valószínű, hogy ki-be járkálsz, így ha már ott jön Rád az éhség, s nincs mit tenni, csak enni, akkor a lángost javaslom. Elrontani nem lehet, árához képest laktató, zsíros is, mi kell még? A gyrost azonnal felejtsd viszont el, ilyen helyeken nemcsak drága, hanem kicsi s szar is.

 

9.       9. Öltözködés, higiénia    Ha már eleve csak X+1 pólót hoztál, ahogy javasoltam, mit kell az öltözködésről beszélni? Nos, nőknek ott van Nechuel írása, tökéletes; férfiaknak viszont tanácsolom: attól, hogy buli van, nem kell igénytelennek lenni!

  Menj el délután három körül zuhanyozni, akkor egyrészt mindenki piál/fetreng, így van meleg víz; másrészt mivel remélem Te is iszol rendesen, ez kifejezetten felfrissít, helyrepofoz majd, s erőt ad a folytatáshoz. Mindemellett a koncerten Neked is jobb lesz, meg valószínűleg a csajok tapadnak majd Rád, nem a legyek… szóval kora délután átöltözöl, szép vagy, őszinte a mosolyod stb.

  Ezek után javaslom, hogy mikor aludni térsz, legyen egy pólód (mondjuk a +1), amiben alszol. Minden nap abban, s nem a koncerten viseltben. Miért? Mert az alvós pólód rohadt büdös lesz a reggeli melegsátras-izzadós előadás miatt, de még mindig jobb, mintha az izzadságból sár lenne – márpedig a koncertes pólón estére több a por, mint azt hinnéd!

 

10   10. Pihenés vs. buli                              Itt sem biztos, hogy rám kell hallgatni, akinek napi 5 óra alvás elég, de én azt mondom: Te tudod, mennyit kell aludnod ahhoz, hogy másnap elviselhető ember legyél, ugyanakkor a legtöbb fesztiválon a sátrakban reggel fél nyolckor már elviselhetetlen a hőség, azaz úgy kalkulálj, hogy igen is, akkor felébredsz. Viszont legyünk őszinték: lehet, hogy a fesztivál végének másnapján már dolgoznod kell, de nem, nem aludni jöttél, ugye? Kapd össze magad (igen is, fejben sok minden eldől!), igyál 1-2 kávét, vagy energiaitalt (előbbi dehidratál, mint az alkohol, utóbbi megpisiltet, szóval ugye még nem felejtetted a 8. pontos igyál vizet részt, ugye?:) és inkább lassan indítsad a napot, pl. folyópartra kiülősen, de társasággal!

  Egy fesztiválon vagy rég nem látott ismerősök lesznek, vagy újak, de egy biztos: nem éri meg magányos farkast játszani! Eleve könnyebb ismerkedni (hisz egy azon ok miatt jöttetek), s amúgy is – viszont ne ess át a ló túlsó oldalára, egy-egy név vagy e-mail cím csere és majd megkeresés a buli után tartósabb kapcsolat alapja lehet, mint hogy 36 órán át iszol velük, utána Te kidőlsz, mindenről lemaradsz, s többet meg sem találod őket a tömegben.

  Ja, és sátorszomszédokkal illik jóban lenni, sosem tudod, mivel kínál majd meg (amit persze illik viszonozni…)

 

 

  Úúúúúgy hirtelen ennyi jutott eszembe, nem tudom, hasznosak-e, vagy használhatóak-e másoknak, de nekem beváltak, az tuti. Minél jobban leegyszerűsíted az életed e téren, annál jobban fogod érezni magad, hidd el – s nem, ez nem igénytelenség! Sőt! Ez ésszerűség.

  Pénzről még annyit: ha a fentieket betartod, akkor egy átlag fesztiválon napi 2500 Forintból vígan kijössz, esetleg VOLT-Sziget, de főleg a Balaton Sound esetében ennek duplája is lehet. De idén Hegyalját úgy abszolváltam húszezer Forint alatt, hogy minden nap meleg kaja, sok sör (nem vagyok sörös, inkább töményes) és szinte mindent én fizettem a Páromnak (igen Uraim, erre is gondoljatok, hogy bár a normális nő, mint mondjuk Ő nem várja el, sőt, tiltakozik, ennek ellenére igen is illik – van rá egy évetek spórolni!) szóval nem kell azt hinni, hogy a jómódúak kiváltsága egy hét felhőtlen szórakozás! 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyarifesztivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr463116610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása